Burgerschap op de Noord

Burgerschapsvorming brengt jonge burgers de basiskennis, vaardigheden en houding bij die nodig zijn om een actieve rol te kunnen spelen in de eigen leefomgeving en in de samenleving. Scholen zijn wettelijk verplicht aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale integratie. Om actief burgerschap en sociale integratie te realiseren, hebben wij op de Noord een visie op burgerschapskunde ontwikkeld. In dit beleidsplan kunt u lezen wat deze visie is en op welke manier wij ons bezighouden met burgerschapsvorming.

De maatschappij en onze leefwereld kennen steeds minder grenzen en geografische afstanden. Leerlingen van nu zien zich en gedragen zich dan ook meer en meer als deel van een mondiale maatschappij, als wereldburger. Wereldburgerschap vraagt niet alleen om kennis, maar ook om mondiale competenties, zoals internationale oriëntatie, ondernemendheid en perspectief kunnen innemen naar andere sociale culturen (het vermogen om te leren van en met mensen met verschillende achtergronden) en waarden en normen die nodig zijn om respectvol met anderen en de omgeving om te gaan. Dit is vertaald naar de zes mondiale competenties die de vaardigheden en eigenschappen beschrijven die kinderen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen tot wereldburger. De zes competenties zijn: karakterontwikkeling, burgerschap, samenwerking, communicatie, creativiteit en kritisch denken. Alle zes de competenties hebben een plek binnen het onderwijs op alle scholen van OZHW. Op onze school doen wij dit onder andere door het werken op het Leerplein en de inzet van onze ‘Knaps’.

Wij zien burgerschapskunde daarom niet als een vak apart, maar als onze manier van met elkaar omgaan, waarbij we de kinderen uitdagen om na te denken over hun rol als burger in de Nederlandse samenleving. We willen de kinderen leren wat goed burgerschap is door het te doen en te ervaren. We bereiden onze leerlingen voor op de toekomst, maar laten merken dat zij nu ook al deelnemer van de samenleving zijn.
Wij werken aan alle kerndoelen die staan voor burgerschap in ons onderwijs, deze bereiken wij door taal/ spelling (Staal2), begrijpend lezen (Nieuwsbegrip), zaakvakken/ wereldoriëntatie (Naut, Meander en Brandaan), bewegingsonderwijs en verkeer te geven aan onze kinderen. Ook maken wij in alle groepen gebruik van de methode Kwink.

Burgerschap gaat erover hoe we op een juiste manier met elkaar om kunnen en horen te gaan, ongeacht de verschillende achtergronden en visies van onze medemens. Op de Noord zijn we open en transparant en zorgen we ervoor dat kinderen hun mening kunnen beredeneren vanuit verschillende oogpunten en perspectieven. Het geven van een eigen mening is belangrijk, een ieder moet zich veilig genoeg voelen om een mening te geven, welke anders zou kunnen zijn dan de anderen.

Op de Noord mogen de kinderen dit gedurende hun schoolloopbaan oefenen en blijven ontwikkelen. Wij leren de kinderen zich open op te stellen, verantwoording te dragen voor zichzelf, voor de ander en hun omgeving. Dit zijn onze drie basisregels die voor de gehele school gelden. Vanuit onze kernwaarden veiligheid en sfeer, brengen we vanaf jongs af aan dat een kind zich prettig moet voelen om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen leren, als deze kernwaarde er niet is, zal een kind zich niet veilig genoeg voelen om zichzelf te zijn en te spreken vanuit een eigen mening. Hierdoor zetten wij ook bewust deze kernwaarde op de eerste plaats, omdat dit voor ons het belangrijkst is. Er moet respect zijn voor een ieder, welke mening, geloofsovertuiging of uiterlijk een ieder dan ook heeft. In onze andere kernwaarden komt Burgerschap dan ook terug in de dagelijkse praktijk:                                                                                                  Als school bereiden wij de kinderen voor op de toekomst. In deze sterk veranderende maatschappij worden vaardigheden als kritisch- en probleemoplossend denken steeds belangrijker. Om die reden kijken wij voortdurend naar wat er in de samenleving speelt en hoe de ontwikkelingen op het gebied van technologie, internationalisering en burgerschap van invloed zijn op de basis die wij kinderen willen meegeven. De inzet van eigentijdse digitale middelen en Engels in alle groepen zijn hier een onderdeel van.   

Ons volledige burgerschapsdocument ligt op school ter inzage.